Test av multisportklockan Garmin fēnix 5

torsdag 14 september    Inga kommentarer

Ett av de senaste tillskotten till marknadens utbud av multisportklockor går under namnet Garmin fēnix 5. Redaktionen har testat klockan och går nedan genom de viktigaste fördelarna och nackdelarna. För testet har använts 47 mm-modellen med reptålig safirglas och inbyggd Wi-Fi samt det externa pulsbandet HRM-Tri.


 

Allmänt om klockan

Pulsmätare med zoninformation

fēnix 5 är en mångsidig kombination av aktivitets-, smart- och GPS-klocka och är i stort sett ensam på marknaden med att erbjuda heltäckande funktioner för träningsformer som löpning, cykling och simning samt ett fullspäckat golfläge med avståndsmätning och automatisk mätning av slaglängd. Därtill finns särskilda funktionskonfigurationer för all typer av skidåkning, vattensport, vandring och kanske mest beundransvärt är funktionerna för triatlon och swimrun som genom ett enkelt knapptryck växlar mellan de olika träningsformerna vid en och samma aktivitet.

Utöver de olika sportlägena är fēnix 5 en aktivitetsklocka med funktioner såsom sömnspårning, stegräknare och kaloriförbrukning och kan för samtliga funktioner mäta sig med konkurrenterna FitBit Charge/Blaze/Surge, Polar M600/V800 och TomTom Spark 3.

Designmässigt är fēnix 5 inget kort om fantastisk. Den är märkbart mindre än sin föregångare fēnix 3 och har en ram i rostfritt stål som fungerar som EXO-antenn för bl.a. GPS, färgskärm med tillräckligt högupplösning för dess användningsområde och reptåligt safirglas som tillval. Väljer man en version utan safirglas får man nöja sig med mineralglas. Safirglas versionen kommer även med Wi-Fi, som man inte får till de billigare varianterna. Vidare är armbanden enkelt utbytbara genom sin klickfunktion och till safirversionen medföljde både ett svart och ett gult QuickFit-armband av silikon. Safirversionen väger, inklusive armband, ca 87 gram, vilket är något tyngre än dess konkurrenter men den känns inte otymplig eller störande vid användning. fēnix 5 är dock fortfarande att anse som en stor klocka, sett till vardaglig användning.

Pulsen mäts på samtliga versioner vid handleden och externt pulsband kan köpas till för dryga tusenlappen. Pulsmätningen vid handleden stängs av när klockan används under vatten, varför externt pulsband är att rekommendera vid simning eller för triatlon och dylikt.

Enligt Garmins produktspecifikation ger fēnix 5 upp till 2 veckors batteritid vid användning enbart som smart watch och 24 timmars användning vid konstant aktiv GPS. Vid testets genomförande har klockan använts dygnet runt med blandade aktiviter och ca 8-10 GPS-timmar per vecka. Klockan har då behövt laddas en gång i veckan, vilket får anses följa tillverkarens specifikationer.

Aktivitetsläge

Nedan beskrivs ett axplock av de funktioner som klockan erbjuder och som har testats.

 

Löpning och cykling

Information om optimal återhämtning

Vid aktiviteter så som löpning och cykling spårar fēnix 5 distans, rutt, tid och varaktighet, hastighet och tempo, puls och även kadens. Om man använder någon av de tillhörande externa pulsbanden får man även extrafunktioner som t.ex. beräkning av tid för markkontakt och steglängd. Efter utförd aktivitet ges information om prestationsförhållanden som kan användas för att följa sin utveckling, såsom konditionsnivå genom beräkning av VO2 Max som indikerar hur mycket syre användaren maximalt kan förbruka per minut. Man får även information om din träningsbelastning de senaste 7 dagarna och status hur det ligger till i jämförelse med historisk data.

Simning

fēnix 5 är vattentät till 100 meters djup och kan med fördel användas vid simning, då den mäter distans, tid, längder (för poolsim), antal simtag samt hur många simtag som görs per minut. Precisionen vid sådan mätning har under testet dock noterats bristfällig, vilket kan bero på att klockan är sämre på att mäta om simtekniken inte är väldigt bra.

 

Golf

Till skillnad från sina konkurrenter är fēnix 5 fullt funktionell för golf. Klockan har samma funktioner som klockorna i Approach-serien, men saknar möjligheten att se banguide i kartvy. Unikt för Garmin är funktionerna för att föra scorekort, registrera greenträffar och layups, automatisk längdmätning av t.ex. längsta drive. Tyvärr saknas information om respektive banors indexering, vilket hade varit användbart. Om man köper till TruSwing-sensorna som fästes på klubban kan man få utförlig statistik och svinganalys direkt i klockan och genom Garmin Connect.

fēnix 5 väger ca 87 gram i testat utförande, vilket är mer än genomsnittlig vikt för golfklockor. Dock gör QuickFit-bandet att den varken känns tung eller störande.

Garmin Connect – synkronisering och användning

Sömnövervakning

Vad gäller mjukvara för synkronisering och uppföljning av aktiviteter och prestation har Garmin viss utvecklingsbehov i förhållande till dess konkurrenter, framför allt gällande intuitet och användarvänlighet. Garmin Connect är dock fullspäckat med funktioner men har mycket att lära av t.ex. FitBit.

Fördelar och nackdelar med Garmin Fenix 5

Vid två tillfällen har klockan hängt när man växlat widget till temperatur och väder. Båda gångerna har det krävts en omstart av klockan för att kunna använda den igen. Omstart görs genom att hålla inne Light-knappen i ca 10 sekunder.

Saknar möjligheten att lagra musik på enheten för direktuppspelning via bluetooth som erbjuds av TomTom i deras motsvarande klocka Spark 3.

 

fēnix 5 är så pass fullspäckad med funktioner att den för många kan anses överflödig. Är man dock intresserad, och har drygt 8 000 kronor över, är den ett utmärkt köp.

Relatereade produkter

Taggar:

Kommentera