Ny studie visar hur mycket du behöver träna för att hålla formen

fredag 05 december    1 kommentar

Man har sedan en tid tillbaka insett att man inte måste tillbringa halva sitt liv i gymmet för att hålla sig i form. Såvida man inte tycker det är roligt, naturligtvis, och har gott om tid. Men de allra flesta har varken tid eller lust att använda all sin lediga tid till att träna, man har annat att göra. Samtidigt är man mycket intresserad av sin hälsa och utseende, det är inte något man vill lämna åt slumpen. Lösningen för de flesta är högintensiv träning.


Högintensiv träning innebär att man ger allt- men under en kortare period. Det kan vara fråga om bara några minuter, men när man lägger ihop dem så ser man resultat. Man blandar gärna olika övningar så att hela kroppen får en genomkörare. Det kan, till exempel, vara 10 minuter på roddmaskinen samt armhävningar och hopp. Tidigare har man sagt att man måste träna minst tre gånger i veckan, gärna oftare, för att det ska fungera. Men nu visar en ny undersökning att det kan räcka med så lite som två pass i veckan, på vardera 11 minuter.

Att träna 22 minuter i veckan har alla tid med, det finns inga ursäkter för att inte komma igång med det. Man har länge vetat om att högintensiv träning förbättrar hälsan, men nu har man också kommit fram till att den kan förbättra fysiska funktioner. Bland annat har man varit mycket intresserad i att se hur diabetes påverkas av dessa korta träningspass. Ett av problemen när man kommer in i medelåldern är just typ 2 diabetes, förutom hjärtsjukdomar. Samtidigt har personer i denna åldersgrupp ofta begränsad tid att dedikera till träning.

Studien visar att genom högintensiv träning två gånger i veckan, under 11 minuter per gång, kan man reducera risken för många sjukdomar och besvär. Effekten håller i sig i flera dagar efteråt, för både muskler och metabolism. Om man sedan kombinerar det med en sund kosthållning så kommer man att må mycket bättre. Men bara genom att träna kan man bli friskare och starkare. Undersökningar har gjorts med otränade personer, som sedan kontrolleras före och efter varje korta träningspass. Skillnaden i värden var avsevärd efter bara ett par månader. Detta innebär att alla har tid att satsa på sin kropp och hälsa. Genom att utföra väl planerad, högintensiv träning kan man må bättre och undvika många sjukdomar.

Taggar:

1 kommentar

[…] detta hjälper till att hålla känslan av tillfredsställelse och lycka på en jämn nivå. Det räcker med några minuters aktivitet för att man ska se skillnad, och må bättre. Men om man inte har tid med detta så bör man i alla […]

Kommentera