Allt om Löpning

Löpning

Snabba tips för att komma igång med löpning

Några grundläggande tips för den som vill komma igång med löpning. Sätt ett mål, följ en plan och förebygg skador. Lycka till i spåren!

Löpning

Maraton – en krävande utmaning!

Att springa ett maraton är jobbigt och väldigt krävande. För att klara det krävs långa förberedelser och hård träning. Trots det, är det värt all möda!

Löpning

Rätt skor för träning – att tänka på

Utrustning & prylar Skorna hör till en av de viktigaste komponenterna när man tränar, något man verkligen ska välja noga. Om man har fel sorts skor på sig för den aktivitet man utför så kan man få ganska rejäla skador. Man tänker kanske...

Användarvillkor
Löpning

Undivik skador vid löpning

Tyvärr finns det en del vanligt förekommande skador vid löpträning, så som benhinneinflammation, värk i hälsenor, hälsporre, löparknä (en smärta på utsidan av knäna eller låren som ökar under träning, främst i upp- och nedförsbackar) samt hoppknä (en smygande värk som dyker upp nedanför knäskålen).

Löpning

Komplettera vanlig träning med intervallträning för långsiktig förbättring

Träningsplaner En fördel med intervallträning är att den hjälper en att springa fortare och längre, att nå sina mål raskare. Man pressar sina gränser uppåt, och kroppen hinner aldrig vänja sig vid dessa explosioner.

Löpning

Ultralöpning är den senaste trenden

Ultralöpning kallas också för ultramaraton och innebär att man springer en riktigt lång distans. Hur långt kan variera, men det är alltid mer än maratondistansen - alltså minst 42 195 meter och utan övre gräns.

Användarvillkor
Löpning

För- och nackdelar med barfotaskor

Utrustning Debatten om barfotaskor har pågått länge och det finns starka röster på var sida om frågan. De som förespråkar barfotaskor, och minimalistiska skor, säger att det är mer naturligt, att foten får mer frihet. Samtidigt har man den andra gruppen som anser att det är skadligt att springa med barfotaskor och att man ska undvika dem. Som vanligt ligger sanningen någonstans mitt emellan.

Gym & Fitness

Stretching är ett effektivt verktyg

Hälsa Stretching är en handling med syftet att förlänga musklerna, öka välbehag och minska träningsvärk. Man stretchar oftast både före och efter ett träningspass, vilket gör att man blir varm medan man utför stretchingen.     Stretching medför flera positiva effekter...