Komplettera vanlig träning med intervallträning för långsiktig förbättring

lördag 18 oktober    Inga kommentarer

Foto: Svenskt kosttillskott

Foto: Svenskt kosttillskott

Det finns många olika sätt utöva intervallträning men principen bygger på att man springer fort för att sedan varva med långsammare tempo. Skillnaden ligger i hur långa intervaller man kör, hur långsamt man rör sig mellan intervallerna, samt hur många gånger man repeterar. Men också om intervallerna är baserade på tid eller distans. Detta är en träningsform som man kan utforma precis som man vill, beroende på vad det är man vill åstadkomma. De flesta klarar av att ge allt under en kortare period, vare sig det handlar om ett par minuter eller längre. Sedan vilar man på ett eller annat sätt för att återhämta sig, för att sedan köra hårt igen. Vilan kan bestå av joggning, gående eller helt enkelt stillastående. Det viktiga är att man har tid att få bort mjölksyran och vara redo för att sätta igång igen.

Olika långa intervaller

När intervallerna ligger på runt 30-90 sekunder räknas de som korta, men många delar upp det i 20-sekunders pass, med 15 sekunders vila. Många fotbollsspelare och friidrottare använder sig av denna metoden och det är bra att börja med kortare intervaller om man inte är van vid intervallträning. Ett annat sätt är att bestämma hur många meter eller kilometer man ska springa lite fortare. Om ens mål, till exempel, är att springa ett halvmaraton på en viss tid så kan man låta de intensivare intervallerna vara 5 kilometer långa. Sedan vilar man i en fem minuter genom att jogga långsamt, för att sedan sätta igång med de fem kilometerna igen, ett par gånger. Om man istället vill springa en kortare sträcka på en viss tid, så gör man fler intervaller men springer inte lika långt.

Spring fortare och längre

En fördel med intervallträning är att den hjälper en att springa fortare och längre, att nå sina mål raskare. Man pressar sina gränser uppåt, och kroppen hinner aldrig vänja sig vid dessa explosioner. Om man håller ett jämnt tempo under träningen så vänjer sig kroppen vid det, oavsett om det är lugnt eller tufft. Man får därmed inte ut lika stor nytta av träningen efter en tid. Men med intervallträning så är det hela tiden en chock, en bra sådan, som får igång kroppen. En annan fördel är att hjärtat inte går tillbaka till vilopuls med en gång när man tränat intensivt. Detta ger en högre syretillförsel till kroppen och en bättre träningseffekt. Intervallträning är tänkt som ett komplement till annan löpträning, rekommenderat är att byta ut en dag av vanlig träning mot ett intervallpass för att uppnå de långsiktigt bästa resultaten.

Fördelarna är många

  • Du blir snabbare och kan springa längre
  • Träningen kan anpassas efter din nivå och förmåga
  • Lätt och snabbt att avancera
  • Kan tränas både inomhus och utomhus

Kommentera