Ont i hälen? Det kan vara hälkuddeatrofi

måndag 13 mars    Inga kommentarer

Ömma fötter är ett problem många drabbas av någon gång i livet. Speciellt de som ägnar sig åt löpning eller annan form av motion där fötterna utsätts för hård belastning kan vara i riskgruppen.


Hälont

Hälkuddeatrofi/fat pad syndrome

Det finns en rad olika typer av skador som kan ge smärta i en eller båda fötterna. Den kanske vanligaste och mest kända är plantar fasciit eller hälsporre som ofta drabbar idrottsmän och motionärer. Men bara för att man är inbiten löpare som plötsligt har fått värk under foten ska man inte automatiskt ge sig själv diagnosen hälsporre. En annan mycket vanlig skada som det lika väl kan röra sig om är så kallad hälkuddeatrofi eller som den kallas på engelska fat pad syndrome.

Vad beror hälkuddeatrofi på?

För att skydda hälbenet mot stötar när vi går eller springer har människan en fettkudde som dämpar stötar och skyddar hälen vid belastning. När denna vävnad blir försvagad eller skadad resulterar detta i ömmande hälar. Detta kan bero på att hälen drabbats av chock vid till exempel höga hopp eller snabb löpning eller att hälkudden överbelastas på grund av övervikt eller graviditet. Hälkudden blir också naturligt svagare när vi blir äldre.

Vad skiljer hälkuddeatrofi från hälsporre?

Även om båda skadorna ger ont under foten så härstammar smärtan från olika delar av foten och smärtan ter sig därför annorlunda. Vid plantar fasciit är det en inflammation eller överbelastning av bindväven i fotsulan som sträcker sig från våra tår till hälen som är orsaken. Detta ger en skarp smärta i hälen och fotvalvet. Denna är oftast värst på morgonen eller när man suttit en längre stund för att sedan minska något efter att man mjukat upp fötterna.

Smärtan vid hälkuddeatrofi är ofta mindre skarp och mer molande. Till skillnad mot plantar fasciit blir smärtan istället värre ju mer man går på foten. Värken kan kännas mitt i hälen men även på hälens utsida.

Man ska dock inte självdiagnostisera sin värkande apostlahästar. Har man ihållande smärta i fötterna som inte blivit bättre även efter avlastning och vila bör man uppsöka en ortoped för att få en diagnos på sina fötter.

Hur ska man behandla hälkuddeatrofi?

För dig som är yngre och fått skadan efter för hård motion eller belastning på jobbet eller liknande försvinner ofta smärtan av sig självt. Man kan hjälpa sina ömmande hälar genom att avlasta dem så mycket man kan. Gör uppehåll med löpning och annan träning som belastar foten. Simning kan vara ett bra alternativ under denna period. Skaffa bättre skor eller inlägg för hälen. Undvik dessutom att gå barfota eller endast i strumpor, investera i ett par avlastande och sköna tofflor eller sandaler att använda inomhus.

Om atrofin är åldersrelaterad kan tillståndet dessvärre vara kroniskt. I så fall finns det inget att göra utan man får vänja sig vid att ens fötters förmåga att klara belastning inte är lika bra som den en gång var. Man får då se till att avlasta sina fötter så gott det går och om smärtan är för svår kan man få lägga löparskorna på hyllan och istället gå över till fotvänligare träning.

Produkter för att lindra och behandla Hälkuddeatrofi och Hälsporre

Se alla produkter för Hälkuddeatrofi och Hälsporre här.

Kommentera