Andlighet med fokus på balans och harmoni

måndag 22 september    Inga kommentarer

Man hör ofta talas om olika sorters yogaklasser, eller övningar. Många tror att yoga är en träningsform, men det är faktiskt inte hela sanningen. Det involverar en hel del övningar och fysiska ställningar, men yoga har också andliga toner.

 


 

Yoga kommer ursprungligen från Indien och är en form av religion eller andlighet. Man fokuserar väldigt mycket på balans och harmoni- framför allt mellan kropp och sinne. Själva ordet betyder balans eller förening, det kommer från det gamla språket sanskrit. Man har praktiserat yoga i flera tusen år, det har utvecklats och vuxit en hel del under denna tid. Principen bygger på tron att energi flödar genom kroppen, men att den kan bli blockerad. Genom yoga och meditation kan man lösa upp dessa knutar och energin kan återigen flöda fritt.

 

Man använder sig av olika positioner och rörelser, i kombination med kontrollerad andning och koncentration för att få ett grepp över både kropp och själ, för att skapa en balans i livet. Meditation spelar en stor roll för de som utövar yoga för att uppnå en större medvetenhet. Men allt fler väljer yoga helt enkelt som en träningsform, eftersom övningarna och andningsteknikerna har visat sig hjälpa mot en rad olika problem. Vanligvis delas yoga in i fyra huvudavdelningar- karma, bhakti, jnana och raja yoga. Sedan finns det flera underavdelningar som har utvecklats med tiden, med mer eller mindre fysisk eller andlig inriktning. Idag har man medicinsk yoga, till exempel, som nästan bara fokuserar på rörelser och andning.

 

Yoga är en inte en tuff träning men kan ge mycket goda fysiska resultat. Musklerna blir starkare, och även de inre organen blir masserade. Detta ökar blodcirkulationen, matsmältningen och även immunförsvaret. Många upplever att blodtrycket minskar och hjärtat fungerar bättre. Vissa rörelser och andningstekniker bidrar till att rensa kroppen från gifter som har samlats. Framför allt har man sett goda resultat med yoga mot stress och sömnproblem. Tack vare att man lär sig slappna av och andas ordentligt får man mer kontroll över allt annat.

 

Det finns alltså olika anledningar till att träna yoga, men i grunden är det ett sätt för att uppnå andligt uppvaknande och harmoni. Allt annat är bieffekter, enligt de som praktiserar yoga fullt ut. Idag är det dock många som tränar yoga huvudsakligen för att må bättre fysiskt och för att lära sig att varva ner, och man använder de delar av tekniken som man ser fungerar bäst.

 

Relaterade produkter

Kommentera