Köp en mountainbike som passar dig och din stil

torsdag 22 juni    Inga kommentarer

Du har bestämt dig, det är dags att köpa en ny mountainbike. Detta kan nämligen vara ganska klurigt om du inte exakt vet vad du är ute efter. Du måste ha en budget och klara krav innan du investerar i en mountainbike.

Ingen panik dock. I denna artikel finns alla de bästa tipsen och viktigaste detaljerna samlade. Denna artikel täcker allting från det mest grundläggande till det mest avancerade gällande de olika sorterna av mountainbikes. Då du köper din första cykel, är det viktigaste att den är perfekt just för dig, oberoende vilken slags mountainbike det handlar om. Denna guide kommer att hjälpa dig välja den bästa cykeln just för dig.


 

BESTÄM DIN BUDGET

Det första du bör tänka på innan du investerar i en mountainbike, är hur mycket du är villig att betala. Om din budget ligger under 10 000 SEK, lönar det sig alltid att investera i en hard-tail. Hard-tail mountainbikes har stel bakdel och enbart stötdämpad framgaffel.

Om du är redo att spendera över 10 000 SEK, bör du alltid investera i en heldämpad mountainbike. Dessa har både stötdämpad framgaffel och baksving.

Du bör även vara beredd att spendera ca. 2000 SEK på annan utrustning, såsom hjälm, handskar och en väska. Då det gäller mountainbikes, bör man alltid komma ihåg detta: ju dyrare en mountainbike är, desto bättre är den. Ett högre pris innebär i allmänhet en lättare och mera stöttålig cykel av högre kvalitet. Därmed kan det löna sig rent ekonomiskt att betala mera för en mountainbike, eftersom en cykel av hög kvalitet har en längre livstid.

VÄLJ RÄTT MOUNTAINBIKE

Precis som alla andra cyklar, finns det även skillnader mellan mountainbikes då det gäller material, komponenter, vikt, storlek och stötdämpning. En heldämpad enduro-mountainbike med fiberram, bra hjul och komponenter av hög kvalitet kan lätt kosta mera än 100 000 SEK. Du måste dock inte spendera en hel förmögenhet på en mountainbike. Det finns flera mountainbikes av hög kvalitet för en betydligt billigare peng. Det enda som är ett måste, är att du är säker på exakt vilken slags mountainbike du är ute efter innan du köper en.

CROSS-COUNTRY (HARD TAIL)

Vill du ha en cykel som galant klarar av uppförsbackar? Då borde du söka efter en lätt cykel med ett svagt fjädringssystem och stora hjul. Cross-country terrängcyklar har vanligtvis enbart ett litet mått av fjädring (ca. 90 mm). Cross-country terräng anses ha ungefär lika många uppförs- som nedförsbackar, och har i allmänhet ganska jämn mark. Om ditt mål är att vara snabb i uppförsbackar samt få det mesta ur varje pedalslag, är en cross-country cykel det rätta alternativet för dig.

TRAIL-CYKLAR (FULLDÄMPAD)

Vill du kunna ta dig upp för backar lätt, men ändå våga åka ner i nedförsbackar med hög hastighet? Då söker du efter en trail-cykel. Trail-cyklar har ofta både mera bak- och framfjädring. Trail-cyklar är de mest mångsidiga av alla mountainbikes och klarar i allmänhet av de flesta terrängerna.

ENDURO-CYKLAR

Vill du vara kung i både uppförs- och nedförsbacken? Vill du bemästra alla terränger och cyklingsförhållanden? Då är en enduro mountainbike det enda rätta alternativet för dig. Tack vare enduro-cyklars utvecklade fjädringssystem kan du lätt cykla på ojämn terräng. Dessutom får enduro-cyklarna tack vare sportiga konstruktion, alla svängar att verka som en barnlek. Trots att dessa cyklar är gjorda för enduro-racing, presterar de fantastiskt i både nedförs- och uppförsbackar. Detta har gjort enduro-cyklar till de mest populära på marknaden, speciellt bland ”mountainbikers” som cyklar på de mest utmanande terrängerna.

FATBIKE

Ser du fram emot de kalla och snöiga vinterdagarna? Nej, inte vi heller. Genom att investera i en ny fatbike blir vintern definitivt lite lättare. Med en fatbike kan du cykla året runt, oberoende väderför  hållanden eller vilken slags terräng det är: sand, is eller snö. De feta gummihjulen innebär högre friktion, vilket är varför dessa cyklar klarar sig galant i både snö och sand. Nybörjare kan även gilla fatbikes på grund av dess stöd och stabilitet. Om du vill ha en cykel som kan användas i alla väderförhållanden året runt, då är en fatbike det ideala valet för dig.

Om det är möjligt, bör man alltid försöka ordna en testkörning med cykeln innan man köper den. Flera större bolag ordnar även olika slags prövningsdagar, där de hämtar ett helt utbud av cyklar som potentiella köpare får testa. Du bör komma ihåg att du verkligen spenderar mycket pengar på en fin mountainbike, så se till att den är bekväm och rätt storlek. Flera butiker justerar gärna däcken, sadeln och styret enligt dina preferenser. Vi ses på terrängen!

Relaterade produkter

Taggar:

Kommentera