Vad är Crossfit?

måndag 15 september    Inga kommentarer

Grunderna för CrossFit kommer från människokroppen själv. Den har förmåga att utföra många olika moment och rörelser, och det är dessa man tränar upp med CrossFit. Man varierar hela tiden rörelserna, utför dem med hög intensitet och varje övning riktar sig till ett specifikt mål. Ofta hör man talas om funktionell träning, vilket innebär att man tränar upp just de muskler man behöver. Detta leder till en allsidig träning där inget pass är det andra likt.

 


 

Bakgrund

Foto: Orange Coast Crossfit

Foto: Orange Coast Crossfit

CrossFit träning har använts av militärer och insatsstyrkor, till exempel, där man måste vara förberedd på precis allt. Denna träningsform går in på djupet och tränar upp alla muskelgrupper och reaktioner, vilket gör att man kan ta sig an vilken utmaning som helst. Kroppen är förberedd på allt som kommer dess väg. Balans, koordination, snabbhet och smidighet är alla viktiga att mästra.

 

Vanligt folk kanske inte behöver vara redo för extrema situationer, men CrossFit är ett bra sätt att få hela kroppen i trim. Man fokuserar inte bara på uthållighet eller enbart på att bygga upp muskler, utan en kombination av dessa. Variation är nyckeln, det gäller att vara mångsidig. Ibland använder man sig av maskiner, men många gånger utnyttjar man kroppens eget motstånd för övningarna. För att träna upp uthålligheten så är rodd, simning och löpning bland det vanligaste.

 

Fördelarna är många

crossfit-tavling

Foto: Crossfit Regionals (Crossfit.com)

En stor fördel med CrossFit är just det faktum att man tränar upp hela kroppen och får en allsidig fysik. Man kan anpassa träningen för att passa till olika nivåer, ju starkare och snabbare man blir desto mer kan man öka pressen. Många gånger tränar man med klockan i handen, antingen genom att repetera övingarna ett antal gånger under en viss tid, eller göra så mycket man kan på en begränsad tid.

 

Är Crossfit en sport? 

Man diskuterar om CrossFit ska kallas för sport eller helt enkelt en träningsmetod. Man har tävlingar i CrossFit, som ofta inkluderar andra sporter som simning och cykling. Vilka moment som kommer att ingå i tävlingen hålls ofta hemligt tills dagen för tävlan, så deltagarna måste träna och vara förberedda för alla typer av övningar.

 

En del anser just att CrossFit är en elitidrott, att den inte passar för en vanlig soffpotatis som vill komma igång. Eftersom man har så långt kvar till idealformen så kan man lätt skada sig, säger man. Andra menar att eftersom man kan variera träningen så passar den alla, det är ett bra, allsidigt sätt att träna upp kroppen. Det viktiga är att man har en bra instruktör, oavsett vilken nivå man ligger på, en som kan anpassa träningsmomenten till individen.

 

Här är en film från årets upplaga av Crossfit Games 

 

Relaterade produkter

Taggar:

Kommentera