Så viktig är en stabil frukost – må bättre hela dagen!

måndag 15 december    Inga kommentarer

Att man bör äta frukost är något man hört sedan barnsben. Det är dagens viktigaste mål och ska absolut inte hoppas över. Nu finns det också forskningsstudier som stödjer dessa påståenden och även går ett steg längre genom att komma med förslag på vad man ska äta. Eftersom fakta visar att allt fler inte äter frukost är detta något man allvarligt bör överväga.

 


 

1431177_55069765Det finns många fördelar med att äta frukost. Något som många inte tänker på är att vad man äter till frukost kan påverka hur man äter under resten av dagen. En amerikansk studie visar att om man äter en ordentlig frukost så minskar kvällens sötsug. Man fann att det är en förbindelse mellan det man äter på morgonen och vad man känner för att äta senare under dagen. Om man ser till att få i sig tillräckligt protein, cirka 35 gram, vid frukostbordet så kommer det att minska begäret efter sötsaker men även suget efter feta eller saltade sorters mat och snacks. Det kan vara ägg, korv, grekisk yogurt, keso, eller annat som innehåller protein.

 

En annan anledning till att man bör äta frukost är också att man kan reglera sin vikt och vad man äter. Överviktiga personer har lägre värden av dopamin, ett ämne som ger personen en känsla av belöning och välbefinnande när man äter. Det tar längre tid, vilket innebär mer mat, för att uppnå denna känsla. Att äta frukost, helst med en tillräcklig mängd protein, kan hjälpa att höja dopaminvärdena i kroppen och därmed minska känslan av att man behöver äta. Suget som ofta kommer vid eftermiddagen och kvällen minskas och det blir lättare att undvika mat som kan göra en tjock.

 

Många personer tycker att det är jobbigt att äta på morgonen, av olika orsaker. Men när man inser hur viktigt det är och börjar äta en ordentlig frukost så tar det inte många dagar förrän man vant sig. Det är något som kroppen mår bra av, och om man kan bli av med suget efter onyttiga saker kan det verkligen vara värt det. Så när man inte känner för att äta frukost ska man tänka på hur det påverkar ens eftermiddag och kväll. Man blir inte hungrig och småäter saker som bara sätter sig på höfterna, utan det blir lättare att ha en sund livsstil. Hela personen mår bättre, hela dagen, om man ser till att äta frukost.

Taggar:

Kommentera