Naturmedicin och växtbaserade läkemedel

tisdag 13 december    1 kommentar

Sedan urminnes tider har människan vänt sig till natur och växter för hjälp när hälsan har sviktat. Och det gör vi fortfarande.

 


 

Idag finns naturliga preparat för behandling av nästan alla åkommor och de genomgår samma kvalitetskontroll som vanliga läkemedel innan de får säljas. Samtliga godkända läkemedel finns i medicinuppslagsboken FASS som ges ut av Läkemedelsindustriföreningen. Nedan görs en redogörelse för naturmedicin och växtbaserade läkemedel.

 

Naturmedicin är baserat på aktiva ingredienser från bakterier, mineraler, salter och djurmaterial. De innehåller inga konstgjorda tillsatser och de naturliga substanserna används vanligen för att förstärka kroppens eget försvar, förbättra dess egenskaper eller stödja organ och förstärka immunförsvaret.

 

Naturmediciner kan användas för fritt egenvård och får säljas receptfritt i all handel men de måste vara godkända av läkemedelsverket för att få säljas.

 

Även växtbaserade läkemedel klassificeras som naturmedicin och är enbart baserade på växtdelar eller extrakt från växter. De kan säljas både receptfritt och receptbelagt, varför de går igenom samma procedur som vanliga läkemedel innan de får tillstånd att säljas. Likt vanliga läkemedel måste de växtbaserade genom studier påvisa verklig effekt och kvalitet innan sådant tillstånd utfärdas.

 

Enligt farmacie doktor Jan G Bruhm för Må Bra kommer växtbaserade läkemdel bli en allt viktigare del av dagens behandlingar. Han menar att de har vissa viktiga fördelar gentemot vanliga läkemedel, så som i början av en behandling då man inte vill gå på de starkare läkemedlen direkt.

 

Ett vanligt förekommande och alltmer populärt naturligt komplement är vitlökstillskott. Vitlök medför många positiva effekter på kroppen och kan genom tillskott förstärka immunförsvaret, motverka förkylning, magproblem och hosta, utan att man dess starka doft likt vanlig förtäring. De intas vanligen som tabletter och kan köpas hos mängder av online apotek som t.ex. Mecindo. De positiva effekterna kommer från vitlökens innehåll av vitamin B6 och C, samt selen och mangan. Studier påvisar även att vitlök i viss mån medför positiva karidovaskulära effekter, så som lägre blodtryck, och motverkar åderförkalkning, stroke och hjärtinfarkt.

 

Se fler exempel på naturmedicin och växtbaserade läkemedel här: https://mecindo.se/naturmedicin-se

 

1 kommentar

Palle skriver:

Bra artikel som påtalar att det ofta finns naturliga sätt att hjälpa kroppen att må bra.
Dessa naturliga sätt behöver få större uppmärksamhet och vara ett självklart (första) val att ta i beaktande.

Kommentera