Gruppträning ger bättre uthållighet och prestationsförmåga

torsdag 05 februari    Inga kommentarer

De flesta är ense om att man bör träna. Motion är bra och man blir friskare av att hålla igång. Tyvärr upplever samtidigt många att det är svårt träna regelbundet, oavsett hur bra det är för kropp och själ. Man planerar och köper träningskläder, men sen blir det inte av att man ger sig ut och springer eller vad man än hade i tankarna. För en hel del personer underlättar det att komma igång, och att sedan också fortsätta, genom att träna i grupp.

 


 

Undersökningar visar att människor som tränar i grupp är lyckligare och trivs mer med sin träning. Detta faktum i sig själv är en motivation för att fortsätta träna. En del går samman i grupp och tränar med en personlig tränare. Det kan vara en löpargrupp som tränar inför ett maraton eller annan tävling, till exempel. Men även ett fotbollslag eller liknande är en form av träning i grupp. Man trivs tillsammans, peppar varandra och stödjer varandra. Det kan vara billigare också att ha en liten grupp med tränare, än att vara helt ensam med en personlig tränare. Om man ligger på ungefär samma nivå kommer alla att få möjlighet att utvecklas och få vägledning.

 

Inspireras av träningskamrater

En annan form av träning i grupp som många uppskattar är alla de olika klasser och pass som arrangeras på de flesta gym idag. Aerobics, zumba, pilates, spinning och mycket mer. Här väljer man vilken form av träning man föredrar och alla har samma intresse. Instruktörerna är mycket motiverande och alla brukar ge sitt allra bästa. Man ser på de andra och inspireras, det finns alltid någon som är bättre än en själv. Eller tvärtom, man känner att man kommit någon vart när man ser andra som inte kommit lika långt. Det är inte en fråga om att jämföra sig för att se ner på någon, utan ett sätt att inse att man faktiskt klarar av det här och att inspireras av andras vilja och utveckling.

 

Många fördelar med gruppträning

Det faktum att träning i grupp bidrar till större trivsel har man kommit fram till genom att mäta endorfinhalten i hjärnan. Endorfinerna gör att man känner sig gladare, men de bidrar också till att man kan uthärda smärta bättre. Olika undersökningar visar att när man tränar i grupp har man en bättre uthållighet och kan prestera mer, det är lättare att pressa sig lite extra även om det är jobbigt. Eftersom man vill få ut det mesta av den tid man har till förfogande för träning kan det därför vara en bra idé att pröva på träning i grupp.

Taggar:

Kommentera