Få mest träning för pengarna!

torsdag 02 mars    Inga kommentarer

I takt med att träning och sund kost blir en allt populärare livsstil, så hör vi också ständigt talas om nya sporter. Ibland är det en trend, eller ibland här för att stanna. Yoga var en fluga som fortsatte ta oss svenskar med storm, och idag är en grund i mångas välmående. Men för dig som vill hålla igång kroppen och få upp pulsen under dina träningspass, vad passar dig? Vi har kartlagt 5 roliga träningssätt som du bör testa om du vill komma igång!

 


 

Att testa sig fram är inget fel. Det kan ta lite tid bara. Men när du hittar rätt sport eller aktivitet för dig, så brukar det kännas rätt. Både i kroppen och i plånboken. Nackdelen med att testa sig fram, är att man går miste om en bra rutin och träningen kanske inte blir av lika ofta som den borde. Om du ser fram emot nästa pass eller tillfälle, så är det en bra början. Prioriterar du det framför två avsnitt av favoritserien på Netflix så är din nyfunna träning guld värd. Vi har med hjälp av tre faktorer tagit fram våra alternativ:

 

  • Kalorier
  • Ekonomi
  • Faktor annorlunda

 

Kalorier

Vi behöver inte lura någon och säga att sporter som golf är bästa sättet att få kroppen i form. Vi tar hänsyn till hur mycket kalorier du faktiskt bränner med våra träningsförslag. Välj utifrån budget, intresse och kaloriförbränning. Kom ihåg att alla motionsformer är avgörande i hur intensivt, hur ofta och hur långvarigt du utövar dem.

 

Ekonomi

Vad kostar det att utöva detta? Vi vill att du ska veta hur din budget passar din träning. Så att du får ut så mycket som möjligt. Vi har tagit hjälp av Zmartas hälsoindex.  Zmarta ett företag som gör din ekonomi smartare och har tagit fram ett index, där de presenterar hur många brända kalorier du får för motionsformen. Detta inkluderar om du måste betala för lektioner, utrustning, medlemskap eller annat. Ett perfekt sätt att jämföra dem mellan varandra helt enkelt. Kom ihåg att vissa träningsformer även bygger muskler mer än andra, vilket ger en ökad kaloriförbränning dygnet runt.

 

Faktor annorlunda

Gå på gym? Det har du antagligen redan testat. Vi ger dig endast alternativ som den genomsnittliga svensken anser vara något annorlunda – annars kanske du redan har testat våra förslag, eller hur? Vi har listat alternativ för alla åldrar och typ av människor. Men låt inte stereotyper begränsa dig. Våga testa något utanför din ”comfort zone”. Det är okej att vara nybörjare!

 

Squash

Snabba steg och snabbare reflexer. En perfekt sport för dig som tar din puls på allvar. Här bränner du kalorier så det heter duga. Billigt är det minsann också. Ett medelmåttigt bollsinne är att föredra, men inget måste. Alla kan utöva squash, vilket även är dess charm. Boka din tid i närmaste hall, sätt på skorna och var redo att drämma till bollen med ditt racket. Index: 17 kronor per bränd kalori.

 

Längdskidåkning

För dig som älskar snö eller släta asfaltsvägar på sommaren. Denna motionsform bjuder inte bara på frisk luft och fina vyer. Den tränar även hela kroppen från topp till tå. Du utmanar din koordination, styrka och kondition i denna långdistansmotion. Index: 27 kronor per bränd kalori.

 

Klättring

En het träningsform som ökar i takt med inomhusklätterhallar. Fixa ditt gröna kort – en licens som ger dig rätten att ta plats på de höga och vida väggarna, och satsa på ny styrka, uthållighet och precision. Motionsformen associeras inte direkt med kaloriförbränning. Men muskler förbränner kalorier dygnet runt, det gillar vi! Index: 38 kronor per bränd kalori.

 

Ridning

En ofta missuppfattad motionsform. Antagligen av dem som aldrig testat det. Ridning får igång din kondition nästan lika mycket som hästens. Hästen och du blir ett team som tar er fram tillsammans. En utmanande sport som kräver bål- och benstyrka som få andra sporter. Ridning ger dig en närvaro i nuet som kan bli beroendeframkallande. Hett rekommenderat särskild för dig som gillar djur! Index: 61 kronor per bränd kalori.

 

Square Dance

Med en något lägre budget, men desto högre koordinationsförmåga, så är detta helt klart rätt för dig! En dans som utövas i grupper. Tilltalar många äldre med sin intensiva men taktfulla sväng. Musiken är som balsam för själen. Square dance har funnits i Europa sedan 50-talet, men är fortfarande en outforskad motionsform. 7 kronor per bränd kalori.

 

Tillgänglighet och passion

 

Två faktorer som bör tas med i ekvationen är tillgänglighet och passion. Passion kan visserligen väckas till liv när man kommit igång med motionsformen, men tillgängligheten blir desto mer avgörande. För att få in motionen i livspusslet är det viktigt att det finns nära dig. Kanske till och med att du går med en vän? Bygg in aktiviteten så enkelt det går med andra vardagssysslor som att umgås med vänner eller att ta sig hem från jobbet. Det får gärna vara ”på vägen” med andra ord.

 

Men glöm inte att komma ihåg, träning skall vara roligt!

Taggar:

Kommentera