Därför är Yoga bra för kroppen

torsdag 09 oktober    Inga kommentarer

Yoga är vanligtvis förknippat med en lugn fysisk träningsform, olika ställningar, balans och andningsteknik. Men det är inte allt. Det finns idag även barnyoga, andningsyoga, yoga för ryggen, röstyoga, gravidyoga och mycket mer.

 


 

Yoga är ett begrepp inom indisk religion, psykologi och filosofi och det är svårt att säga den exakta betydelsen av ordet. Omkring år 400 sammanställdes skrifter med instruktioner och utformning av yoga, samt beskrivna övningar. Under slutet på 1800-talet kom yogan till Europa och år 1970 grundades den första nordiska yogaskolan i Köpenhamn.

 

Många olika former utövas

Det finns många olika sorters yoga, men den som västvärlden främst förknippar med begreppet yoga är hathayoga. Denna typ av yoga innefattar balans genom meditation, kroppsövningar och andningsteknik. Det vi idag vill eftersträva är en rogivande träningsform där utövaren tränar och gymnastiserar kroppen samtidigt som huvudet ska få vila ifrån vardagens stress och press. Att få bort stress och negativa tankar för att kunna må bättre både fysiskt som psykiskt. Yogan hjälper utövaren med att balansera psyket och skapar endorfiner som gör utövaren lite gladare. Det höjer koncentrationsförmågan och stärker självkänslan, självförtroendet och ger ökad självkännedom.

 

Lindrar fysiska och psykiska besvär

Genom yogans rörelser och ställningar masseras de inre organen vilket ger en ökad blodcirkulation och sänkt blodtryck samt bättre ämnesomsättning. När man fokuserar på rörelser, andning och meditation trycks stress undan och huvudet kan slappna av, vilket även gör yoga till ett bra alternativ för människor med sömnproblem, migrän, utbrändhet och depressioner. Yoga har visat sig öka produktionen av olika hormoner som endorfiner, serotonin, dopamin, oxytocin och östrogen. Stresshormonet kortisol har visat sig minska, och detta ger en bild av att yoga är bra för nedvarvning, bättre mående och mindre stress.

 

Nu är det inte bara att sluta ta sin antidepressionsmedicin och sätta sig på golvet med korslagda ben, men med en bra instruktör och lite extra andningsövningar är du en bit på väg till ett bättre mående.

 

Yoga underlättar viktminskning

Vill man gå ner i vikt kan yoga vara ett bra sätt att komma tillrätta med problemet. Rörelserna i sig ger en viktminskning, och tillsammans med ökad kroppskännedom och medvetenhet som meditation och andningsövningar ger, kan det bli lättare att bli medveten om vad som stoppas in i munnen. Att stå emot matsuget eller sockersuget kan också bli lättare med hjälp av yoga.

 

För barn

Yoga för barn syftar till att leka fram självkänslan, våga vara som man är och lära sig varva ner och ta det lugnt en liten stund. Det ger barnet ökad koncentrationsförmåga och stärker den mentala uthålligheten. Att barnet dessutom får lära sig lite kroppskontroll på armar och ben, samt övar balansen är ju bara en ren bonus som följer med.

 

Är du intresserad av att börja med yoga finns det kurser och utbildningar på fler olika håll i landet. Enklast är att göra en sökning på nätet för att se vad som finns närmast dig. Lycka till!

 

Relaterade produkter

Taggar:

Kommentera